The renovation of an historic townhouse at 42 Jane Street redeveloped the small footprint of the house with an efficient plan that maximizes the primary living spaces and admits natural light by opening the house up to its site and optimizing interior glazing throughout.  The design optimized the house’s tiny site by opening up the side wall of the house and inserting new windows that overlook an adjacent community garden located in the quirky triangle at the intersection of Jane Street and 8th Avenue.  Combined with this intervention is a new open stairway designed as a light well, which ascends through the house to incorporate a large skylight, and terminates in a penthouse and open deck on the roof with view to the Empire State Building.

On the first floor are kitchen and dining room spaces, with a small backyard space. A formal living room and an adjacent casual sitting room are located on the second floor. Bedrooms and master suite take up the third and fourth floors, and the fifth floor provides additional space with a new penthouse and deck. The project was designed for residential developer alongside a second project on Jane Street.

Photography: ©Kevin Chu/KCJP