The design of a second home for a young family, situated on a slip of land between Sams Creek inlet and the Atlantic Ocean, comprises intersecting layers of transitional indoor-outdoor spaces and generous expanses of glazing that filter sunlight and views through its interiors. The siting of the project, with the pool situated to eastern side of the property, allows the house to open up to a great lawn, vegetated wetlands, and sunsets over the inlet, and capture views to the ocean from the roof. Constructed of mahogany shiplap siding counterbalanced by an abundance of glass walls and windows, the house is composed of two main volumes –a block and a bar—connected by recessed, transparent link.

A series of layered spaces on the first floor span the breadth of the block and intersect in a continuum of light and space. Interiors transition from an informal kitchen-dining-living area, to a screened porch, to an open-air terrace. The bar houses a guest suite and a cabana that opens onto the pool. Private second floor spaces, including a master suite in the bar, intersect with outdoor spaces and daylight filtered through skylights, large windows, and slatted screens. A roof deck lounge provides views across the Atlantic Ocean. The house, imbued with an inherent sustainability, was designed according to FEMA Flood Zone Hazard standards and subject to local tidal wetlands and waterways permits. The sustainability factor was expanded to include solar panels, sustainable systems, and natural building materials.