The school acquired a 5-story residential brownstone adjacent to its existing building on a landmarked Upper West Side block.  Although the intervention is physically small it makes a substantial impact on the school’s functioning as a whole, giving independent spatial identities to the elementary and middle school divisions, creating additional indoor and outdoor recreation space, and providing much-needed new classrooms.

To fully exploit the building's 19-foot width and northern and southern exposures, classrooms are laid out back-to-back and linked by service and technology cores with built-in components. The new library offers a generous, light-filled gathering space with a double height volume and child-friendly book storage. The enlarged gym can now host full-court basketball games with spectator seating.

Photography: ©Kevin Chu/KCJP