A two-story duplex, designed in 1929 by residential architect Rosario Candela, was transformed into a new home for a family of four. The design preserves the gracious proportions—including over ten foot ceilings—of the original entry hall, living room, library, and family room. The remainder of the 4,900 square foot apartment was gut renovated, providing the opportunity to create a rich dialogue between old and new.

The existing stair was redesigned within its original double height space, tying the two floors together with enclosed plaster walls in one fluid, sculptural gesture. On the ground floor, the walls were treated with a plaster finish, which heightens color and modulates light, and the apartment’s historic Tudor Revival library was carefully restored; wherever possible, historic hardware was reused. An open kitchen and dining room were combined into one large space with a dark brown porcelain tile floor; the streamlined design of the kitchen area provides a contemporary and more casual counterpoint to the large scale of the adjacent living room. 

Second floor spaces include a guest room, two children's rooms, and a master bedroom suite, as well as a laundry and office. Custom storage solutions, including a Murphy bed in the guest room, were carefully designed for each space. By creating resourceful intersections of the historic and the contemporary, the project honored the apartment’s graceful 20th century design while updating it for a 21st century lifestyle.

Photography: Frank Oudeman and Peter Murdock    |    Interior Design: Rachel Lasker

Featured in Luxe Magazine, November/December 2016.